KIČ ILI UMJETNOST- koga briga!

Kič je umjetnost masa koja nastaje imitiranjem kulture elite.

Kič, kao loš ukus, u umjetnosti nastaje imitiranjem pojedinih elemenata     umjetničkog djela, čime se mijenja njegovo značenje. Gubi se umjetnička vrijednost koja postaje kič vrijednost.

Kič je niskovrijedno stvaralaštvo sa umjetničkim pretenzijama i ciljem dostupnosti što širem krugu ljudi.

Kič je predmet koji, unatoč svojoj primarnoj svrsi, imitira da je predmet koji se koristi za nešto drugo, da bi postigao veći efekt u očima i pravio se da nije bezvrijedan.

Ovo su neke misli poznatih i manje poznatih ljudi o tome što je kič. On postoji u umjetnosti, politici, medijima, modi, svakodnevnom životu ali i među ljudima (nisu li čisti kič i plastične operacije povećanja grudi i usana?). Pojam kiča poistovjećujemo često s nečim što je “jeftino”, dostupno svima, prekomercijalizirano i sl. Tu se donekle svi možemo složiti.

Ali može li kič koštati na tisuće eura? I dokle je kič – kič?

Kič postoji dok netko od autoriteta ne kaže da to ima umjetničku ili neku drugu vrijednost, tada to naglo postaje nešto drugo (!).Uzmimo za primjer poznatog (i priznatog) umjetnika Jeffa Koons. Njegova djela su svima poznata jer predstavljaju vrhunac kiča, toliki da su prešla na stranu – umjetnosti! Da nije dobio potvrdu svoje vrijednosti od struke, sigurno se ne bi uzdigao dalje od čudaka. Ali danas je on umjetnik koji svoja djela prodaje po vrtoglavim cijenama i njegova djela više nisu kičasta. Dakle, možemo zaključiti : ako i je kič, više nije jer je skupo!

Znači li to da među skupim stvarima nema kiča? O, varate se ako tako mislite, ima ga tamo dosta i to po paprenim cijenama! Za njime posebno luduju novopečeni bogataši. Vjerojatno im daje lažni osjećaj pripadnosti višoj klasi s porijeklom.
Versace Home


Ovo je skupi dizajnerski namještaj. Što mislite o ovome?

Trebamo li žaliti što si to ne možemo priuštiti?

Tajna je u tome da ako čak i očajnički želimo neki dio namještaja koji naginje kiču, njega pravilno uklopimo u ostatak prostorije. Bitna je kombinacija stilova, boja i dizajna. Imajte uvijek na umu pri tome: manje je više!

Ukoliko vam srce pati za ovako pompoznim komadima, potreban vam je veliki oprez pri kombiniranju sa ostatkom namještaja, lako se zanijeti i pretjerati. Savjet stručnjaka je tada više nego dobrodošao.Kada kupujemo neki predmet za kuću, namještaj, ukrasni predmet ili poklon sa ljetovanja , trebaju li nas umarati misli o tome da li kupujemo kič?

Mislim da ne! Bitno je da se nama sviđa, i da nam predstavlja neku vrijednost. Bez razmišljanja stavite takav predmet u svoj dom. Granica između “lijepoga” i “kiča” je često toliko mala da se i najbolji poznavaoci mogu zabuniti, zato slijedite svoje osjećaje, svoj doživljaj lijepoga i ugodite sebi, a ne drugima.Ukoliko pomalo patite od opsesivno-kompulzivnog poremećaja u skupljanju kojekakvih figurica, tanjurića, suvenira sa slikom Mona Lise ili suncokreta Van Gogha , pokušajte se obuzdati barem u toliko da ne mora cijela vaša “kolekcija” biti izložena pogledima odjednom. Ponašajte se kao kustosi u muzejima, pa dio svoga blaga deponirajte u podrum ili neko drugo skriveno mjesto, a dio kolekcije slobodno izložile na komodu, zid ili sl., bez straha da ćete i svoj dom pretvoriti u kič-skladište. Mijenjajte postav izložbe prema dobu godine ili nekim prigodama.


Sada je vrijeme blagdanskog ukrašavanja doma, ne opterećujte se da li da stavite bijele ili crvene kuglice – sve što stavite je čisti kič – ali koga briga! Slobodno uživajte u šljokicama, šarenilu, anđelčićima , bojama…ovo je vrijeme kada je kič dozvoljen, pa čak i poželjan.


Kultura kiča je duboko usađena u našu podsvijest, možda je bolje prepustiti joj se. Nekima od nas budi i lijepe uspomene na djetinjstvo…tko se samo ne sjeća plastičnih gondola iz Venecije? Nekada su predstavljale nezaobilazni ukras na bakinim komodama.

Svatko od nas ima barem jedan primjerak kič-robe, ja se toga ne sramim, nemojte ni vi.


A tko zna, možda to netko sutra proglasi velikom umjetnošću ….


autor:  Maja


Oglasi
KIČ ILI UMJETNOST- koga briga!

3 thoughts on “KIČ ILI UMJETNOST- koga briga!

  1. Sandrina kaže:

    Svaka čast na “probijanju leda” i prvom članku! Želim ti puno dobrih članaka, uspešnih predloga i vernih čitalaca!

  2. darko kaže:

    Prilozi su odlicni. Pogadjaju srz stvari. Pitam se pitam sto je to umjetnost. Nekadasnji uzori ljepote danas nam izgledaju pomalo kicasto, a Jeff Koons sa svojim kipovima od plexiglasa mi je izgledao kao cudak kada sam prvi puta vidio njegove radove. No danas, kad vidim razne instalacije koje se cijene kao visoka umjetnost, Koons mi dodje kao nesto kao Leonardo da Vinci.
    Bilo bi dobro za slucajnog citatelja da navedes cijene prikazanih umjetnina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s