Gastro – slavonski čobanac

Prelijepo nedjeljno popodne je iskorišteno za otvaranje sezone objedovanja na otvorenom

Kada spomenemo riječi “slavonska kuhinja” mislim da većini od nas u misli dolazi slika slasnog kulena i kotlića s čobancem. Potpuno s razlogom, jer je većinu slavonskih okupljanja i zabava teško zamisliti bez te dvije delicije. Ovog puta čobanac spominjemo jer je šesnaestogodišnji mladić izrazio želju za kuhanjem svoga prvog kotlića. Mislim da taj događaj zaslužuje da se propisno zabilježi tekstom i fotografijama!

Posla ima stalno - treba miješati, paziti na vatru, isprobavati okuse!

Recepata za “originalni” čobanac ima puno, no razlikuju se uglavnom samo u detaljima. Naš recepat je vrlo ogoljen i ne koristi nikakve gotove dodatke (kocke za juhu i gotovi mix začina)  za poboljšanje okusa, a jedina modernost je sjeckanje luka u “blenderu”.

Ključni trenutak - stavljanje ljute baranjske paprike

Za pripremu čobanca potrebno je odvojiti jedno lijepo sunčano popodne jer zajedno s pripremom zahtijeva najmanje 3-3,5  sata rada. A ako je oko vas ugodno društvo koje nestrpljivo pogledava prema kotliću i daje razne svoje naputke za idealnu čorbicu, vrijeme prođe u trenu.

Napokon, gotovo je!

Recept (za 4-5 osoba):

1,5 kg junetine

0,5 kg svinjetine

2 svinj. nogice

0,5 kg ovčetine ili janjetine

2,5 dl rajčice

2 lovor lista

2 žlice soli

3-4 glavice izmiksanog luka

0,5-1 žlice ljute paprike

2 žlice slatke paprike

1 mala žlica bibera

4-4,5 l vode

2 dl bijelog vina

Svo meso (osim nogica) narezati na kockice.

Junetinu posoliti, staviti u kotlić i pirjati na malo vode da pusti sok. Dodati zatim ostalo meso pa dodati vode da prekrije meso i kuhati oko 45 min uz obavezno miješanje  i dodavanje malo vode da ne zagori. Tada dodati pasiranu rajčicu, luk, lovor, ostatak vode, ostatak soli i biber, te papriku slatku i ljutu. Pri kraju (nakon 2 sata kuhanja) dodati bijelo vino i noklice ako ih volite.

Ukupno vrijeme kuhanja je oko 2,5 sata.

Dobar tek!

Mala napomena: ako vam za vrijeme jedenja ne poteknu lagane suze i ne procuri nos po meni čobanac nije dovoljno ljut ni dobar!

Vrijedilo je čekati, šegrt položio ispit!

Vino najviše prija u gašenju požara u ustima

Autor: Maja

Oglasi
Gastro – slavonski čobanac

2 thoughts on “Gastro – slavonski čobanac

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s