Ekološki namještaji

DAN PLANETE ZEMLJE

Za sve one koji se žale na količinu svjetla za čitanje u sobi postoji rješenje! To je udobna Bulb fotelja-lampa gdje svjetlo iz LED svjetiljke pada točno na vašu knjigu ili novine i kako pomičete fotelju svjetlo se u idealnom položaju miče skupa s njom.

Udobna fotelja je izrađena od ratana i vodenog zumbula.

Fotelja je dio Bulb kolekcije i proizvodi se u okviru projekta Onyx koji podrazumijeva izradu namještaja od isključivo ekološki prihvatljivih materijala na tradicionalan način u ekonomski slabije razvijenim područjima Tajlanda gdje se zapošljava lokalno stanovništvo. Mislim da nema prikladnijeg dana predstaviti ovaj ekološki namještaj nego baš na Dan planete Zemlje kada se barem jednom godišnje sjetimo potrebe očuvanja prekrasne i začuđujuće lijepe prirode oko nas.

Na projektu Onyx sudjeluje dizajner Gaëtan Van de Wyer koji je dizajnirao sve kolekcije. Ideja ovog projekta je promovirati ekološki i tradicionalan način izrade namještaja uz pomoć vrhunskih dizajnera koji će namještaju dati novi suvremeni izgled i ponuditi ga svjetskom tržištu.

Ratan
Bambus
Vodeni zumbul

U izradi namještaja koriste se prirodni materijali koji se smatraju ekološki prihvatljivim: ratan, bambus i vodeni zumbul.

Sva tri materijala smatraju se eko-materijalima zbog svoje izuzetne brzine rasta te se tako izbjegava pustošenje krajolika nekontroliranom sječom šuma kao što je to slučaj s nekim vrstama drveća kojima trebaju desetljeća za prirodnu obnovu. Najveći dio šumskih područja koja se jednom raskrče više se nikada ne pošumljavaju.

Korištenje ratana, bambusa i zumbula u izradi namještaja i projekt Onyx podupire i WWF World Wildlife Fund for Nature koji nastoji zaustaviti  pretjeranu sječu drveća u tropskom dijelu Azije u slivu rijeke Mekong. Ovo područje jedno je od najugroženijih u svijetu zajedno s npr. Amazonijom, Madagaskarom, Borneom i istočnom obalom Afrike i predstavlja prioritet u očuvanju svjetske prirodne baštine. O projektima i ciljevima WWF organizacije pogledajte ovdje www.worldwildlife.org .

The Mekong River © WWF-Canon/Yifei Zhang

Ratan je zajedničko ime za oko 600 vrsta palmi koje rastu u tropskim područjima Afrike i Azije. Ratan je povijuša koja ne raste samostalno, nego joj je za život potrebno drugo drveće oko kojeg se povija do čak 100 metara dužine. Nakon obrade ratan postaje izuzetno snažan, trajan i fleksibilan konstrukcijski materijal. Njegovim iskorištavanjem ne sjeku se šume u kojima prirodno raste.

Bambus je biljka iz porodice trava. Porijeklom je iz Indije a danas se može naći u tropskim i suptropskim područjima Azije i Australije. Bambus je poznat po svojoj izuzetnoj brzini rasta i širenja (može se sjeći svake 3-4 godine) i po svojoj tvrdoći.

Vodeni zumbul je biljka koja raste u Burmi, Tajlandu i Vijetnamu gdje se tradicionalno koristi u izradi namještaja. Korjen zumbula se nakon kuhanja i sušenja pretvara u tanku užad i zatim plete oko konstrukcije od ratana. Vodeni zumbul obitava na vodenim područjima i poznat je kao izuzetno “nasilna” biljka koja se brzo širi područjem u kojem raste te se može brati redovno bez bojazni da će se ugroziti i iskorijeniti. Njegova berba može čak biti i korisna za neke vodene eko-sisteme gdje se previše raširio.

Kolekcija prirodnog i ručno izrađenog namještaja zaista izgleda izuzetno moderno i dok se u udobnosti svoga doma izležavate na njemu pomislite kako ste njegovom kupnjom umjesto običnog drvenog spasili barem jedno drvo.

Ribbon kolekcija

Moebius kolekcija
Spoon kolekcija
Klein

onyx-furniture

Oglasi
Ekološki namještaji

2 thoughts on “Ekološki namještaji

  1. Draga Urednice,
    Svi koji prate ovaj portal zasigurno vole stvri kao što su namještaj od raana ili bambsa, ali
    mi u svojoj okolico nemamo ovog materijala. Materijal koji je sličan, ali naš je vrbovo pruće.
    Poznajemo ga većinom preko pletenih košara, ali još je uvijek ponegdje očuvana proizvodnja namještaja od vrbovog pruća, kao npr. u Bosanskoj Posavini. Slučajno sam doznao da 99% proizvodnje namještaja izvoze u Njemačku. Nijemcima je dobro, a mi još uvijek “patimo” za tuđim proizvodima. Hajmo nešto i o domaćoj proizvodnji…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s