Zidni okviri za fotografije

“evo pitanjce… s obzirom da su mi ovaj vikend ”majstori” krečili stan…i poskidao sam sve stare slike itd sa zidova…sad sam mislio razviti svoje fotke u veliki format i sam napraviti okvire… uglavnom će slike biti u vinskom stilu (fotke vinskih podruma, boca, vinograda) i možda koja morska (jedrilice i sl.) pa te molim za savjet ili ako imaš kakve fotke za ideju za okvire! :) unaprijed tnx!! p.s. zidovi na koji bi stavljao su žuti, plafon bijel… prostor je velik relativno… jedna soba od 25 kvadrata, druga od 20 kvadrata…”

S ovim pitanjem javio nam se Wineandfood4u , inače autor zanimljivog bloga o putovanjima, finoj papici i još finijim vinima. Mmm, svakako posjetiti!

Za fotografije inače smatram da su najbolji najjednostavniji tanki okviri neutralnih boja ili u boji aluminija ili bez ikakvog okvira samo staklo. Tako sama fotografija najviše dolazi do izražaja bez da okvir odvlači pažnju. To je , naravno, samo moje viđenje. Takve okvire može se po relativno jeftinim cijenama naći po marketima. Često se još jeftinije prođe ako uzmete nekakvu “umjetničku” sliku pa sliku bacite a stavite svoje fotke.

Evo, ovo je primjer za okvire koji se meni najviše sviđaju:

Pretpostavljam da je ovaj put kod wineandfood4u  u pitanju želja za nešto drugačijim prezentiranjem fotografija.

Već više godina kada naletim na internetu na neku “cool” slikicu uredno je spremim, pa tako imam baš pravu malu zalihu neobičnih ideja za fotografije koje mi se ujedno i jako sviđaju.

Svježe obojani ili još gore, ukrasnom žbukom sređeni zid, nije lako bušiti tiplovima ili zabijati čavlima. Zato mi se sasvim zanimljivom čini ideja da se na zid postavi mala polica na koju se naslanjaju razne slike ili fotografije. Ako nam s vremenom dosade, samo ih zamijenimo bez oštećivanja zida.  Tako skoro svaki dan, ukoliko to želimo, možemo na drugi način razmjestiti fotografije. I baš ovako, neobavezno, jednu ispred druge.

Evo nekoliko primjera:

Mislim da je jako zanimljiva i ideja slaganja malih kolaža ili mozaika od jedne ili više fotografija u jednom okviru, kao na primjer ovdje:

Puno je ideja za zanimljive načine vješanja okvira na zid.

Ili dvije apsolutne favorit-ideje ukoliko se radi o stavljanju puno fotografija na zid:
Za one sklone neobičnom nekoliko hrabrih ideja:

Ja sam više za klasiku, uvijek su mi se sviđali zidovi uz stepeništa prepuni obiteljskih ili raznih drugih fotografija…

Kada pričamo o samim okvirima oni, naravno, mogu biti i nešto raskošniji ili ručno ukrašeni, kao što često znaju raditi umjetnički nastrojene duše, ali to mi je nekako ljepše za obiteljske fotografije. Za one umjetničke ili one koje to bar pokušavaju biti, primjereniji mi je jednostavniji okvir.

Sve, naravno, ovisi i o izgledu i stilu prostora u koji se slike stavljaju. Za “morske” teme super su mi ovi plavi okviri…

Ne znam da li je Wineandfood4u dobio odgovor na svoje pitanje, možda barem vidi neku korisnu ideju koju dalje razvije u svoju. Mislim da bi, s obzirom na temu fotografija (podrumi, vinogradi), bilo zanimljivo razmisliti i o drvenim, hrastovim, grubo obrađenim okvirima (četkanim) koji podsjećaju na npr. bačve s pokojim starim, hrđavim čavlom slučajno zabijenim u okvir. Ne znam kakav je prostor u koji slike dolaze, samo nabacujem ideje…

Nešto slično kao na ovim slikama dole, samo nije od ovako sitnih grančica kao na ogledalu, niti ovako “ravno” kao na okviru, nisam uspjela pronaći baš odgovarajuću sliku za primjer. Možda se nekako može uklopiti i kvrgava grana od loze pa na nju navješati fotografije, slično kao na nekom primjeru gore…

U svakom slučaju očekujem da nam se Wineandfood4u javi da vidimo njegovo konačno rješenje.

Sa samom izradom okvira nemam previše vlastitog iskustva (draže mi je nadgledanje majstora koji moje ideje realiziraju u život), pa tako mogu samo dati neke ideje bez praktičnih rješenja.

Autor: Maja

Oglasi
Zidni okviri za fotografije

6 thoughts on “Zidni okviri za fotografije

 1. wineandfood4 kaže:

  uf…sad si dala toliko ideja da ne znam opet što bi! 🙂 bar 5 varijanti mi se super sviđaju! crno-bijele fotke bi mogao u one velike okvire s tankim bijelim rubom… a spreman sam pokušati s nekom od ovih ludih alternativnih opcija 🙂
  stara super si!!! baš si se potrudila…puno ti hvala!! 🙂
  siguran sam da će još nekom biti zanimljive ove ideje… tnx! tnx!
  🙂

 2. branka kaže:

  granama?zar ne sa panjem koji se nalazi iznad zemlje.Nobični oblik panja izvađenog starog čokota sam iskoristila za kreiranje noćne lampe,ali bi sigurno bilo interesantno objesiti slike na to.Problem je pronaći gdje se vadi vinograd .Toga je bilo nakon rata u dijelovima gde nije obrađivan vin.,jer on nakon par godina propada i mora se izvadit.

 3. Oooo, koliko dobrih ideja! Sad mi dođe da poskidam sve moje slike i nanovo ih razmjestim prema nekom od ovih zanimljivih prijedloga. Ne bih bila u koži @wineandfood4, kako li se odlučiti između svih ovih ideja? I mene zanima šta je na kraju napravio.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s