Osječka Tvrđa – uspavana ljepotica

U samom srcu Osijeka uz rijeku Dravu, povezujući Gornji s Donjim gradom, smjestila se Tvrđa. Gradnja ovog baroknog grada-tvrđave počinje 1712.g. ubrzo nakon oslobođenja od Turaka pod nadzorom austrijskog generala baruna von Beckersa i proslavljenog vojskovođe princa Eugena Savojskog.

Autor: Maja

Slike: ©Pinto

Oglasi
Osječka Tvrđa – uspavana ljepotica

10 thoughts on “Osječka Tvrđa – uspavana ljepotica

 1. Majo, divne slike Tvrđe. Em što je Tvrđa lijepa, em što si ti to izvrsno prezentirala. A zadnja slika ti je vrhunska 🙂

 2. Hm, hm. Ovaj Pinto zna kada upotrijebiti crno bijelu fotografiju da se ne vidi da je ponegdje otpala zbuka, a koloricu isporucuje na svjeze okrecenim fasadama. Dajte mu da radi katalog grada!

 3. ljiljana kaže:

  slučajno sam naišla na fb-u kliknula i oduševila se, bravo za fotke, tekst.. pozivam te da postaviš fotke i filmove i obavijesti na zidu grupe na kojem ima bogata arhiva prastarih razglednica i fotki sa konjskom vučom tramvaja, dokumentarnih filmova,raznih vijesti i obavijesti, svi ste dobro došli, link grupe S prijateljima o Osijeku je: http://www.facebook.com/group.php?gid=109820245718265&v=wall

 4. branka kaže:

  Cijelo osnovno školovanje provela sam u Tvrđi u o.š.Ivica Šestak.Čini mi se kad zažmirim da bih još i danas znala svaki kamen koji viri te se možeš na njega zatepst,te podrume,vodena vrata u koje smo zalazili a srce nam jače kuca ,jer smo volili” istraživat”.Zahvalna sam na crno bijelim fotografijama koje prikazuju Tvrđu onakvu kakva je bila tj kakvu je ja znam i volim.
  Neznam da li postoje negdje slikeVukovarske ulice iz pedesetih i ranih šezdesetih ,kada ju je u sredini dijelio šimšir,a na Sjenjaku rastao kukuruz.Na V.B.K. je tada postojalo samo nekoliko kuća koje su i danas tamo uz Klajnovu ,sa drvenim balkonima,a samoposluga bila jedna od prvih u Osijeku,čiji prostor danas zjapi prazan,a na njemu odraz novog vremena koji se oslikava u bankomatu.
  Oprostite ako sam se malo zanijela,i zanima Vas isključovo Tvrđa.
  Slučajno sam naišla na sliku korisnoce fb.Homoki,i ugledala sliku gdje ni jednu osobu ne poznajem,ali mi je odmah u oči zapeo zid koji čini pozadinu slike,a to je zid u ono vrijeme bio zid Ekonomske škole,i na njega naslonjeni slikali smo se svake školske godine.Prepoznala bih ga da ga vidim među milio drugih fotografija i na bilo kom mjestu.
  sve koji vole Osijek volim i ja te vam šaljem puno srdačnih pozdrava i još jednom hvala na prelijepim slikama.

  1. Branka, komentar treba odobriti administrator prije objave, takava je procedura, a evo objavljujem i hvala na komentaru! Navratite opet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s